Lekkerbekken - Reisverslag uit Foumbot, Kameroen van Anne Veen - WaarBenJij.nu Lekkerbekken - Reisverslag uit Foumbot, Kameroen van Anne Veen - WaarBenJij.nu

Lekkerbekken

Door: Anne

Blijf op de hoogte en volg Anne

24 November 2008 | Kameroen, Foumbot

De gemiddelde Afrikaanse vrouw is zo’n vier uur per dag aan het kokkerellen. Jullie vragen je vast af wat voor culinaire hoogstandjes daaruit voortkomen. Komtie.
Het traditionele streekgerecht van de Bamoun is couscous met légume, en dat eten ze dan ook praktisch dagelijks. Ooit dacht ik dat wij Nederlanders geen variatie kenden met het aardappel-vlees-groente trio, maar het kan nog erger.
Couscous-à-l’Africaine zijn geen Marokaanse kruidige korreltjes, maar grote plakkerige deegbollen. Je maakt ze door maismeel in een pan kokend water te kieperen en het een half uur lang krachtig te kloppen. Légume betekent letterlijk groente, maar het komt vaak neer op een bitter spinazie-achtig prutje waar gedroogde vis of pistache noten door zitten. Traditioneel als mijn gezin is, komt de couscous-légume vaak ook bij ons op tafel. De couscous wordt vanuit een plastic zakje op je bord gegooid en je wordt vervolgens geacht om het met je rechter(!)hand te eten. Daanaast krijg ik hier, ondanks mijn leugen dat ik vegetarisch ben, nog elke dag vlees en vis voorgeschoteld. En dan niet een een bescheiden stukje biefstuk, maar koeienhuid, kippennek en vissenkop zijn allemaal al over mijn bord gerold. Ik probeer dan voorzichtig het vlees eraf te pulleken, terwijl ik zie dat mijn gezinsleden gulzig hele botten en graten in hun mond wegkauwen. Met al deze praktische ongemakken, zijn we toch minder fan van deze maaltijd geworden. Andere avondmaaltijden zijn aardappels-achtigen als yams, cassava's en patates, met pindasaus, bruine bonen of slijmerige gombo-pap. Goed te eten, maar niet om over naar huis te schrijven. In onze favorieten zijn wel opgenomen: de plantin-banaan. Een melige bakbanaan waar je superlekkere chips van kunt bakken of die je gekookt als aardappel kunt eten. Dorieke en ik hebben nu al exportplannen. Mijn andere lievelings was Cocci, witte bonen-brouwsel dat ergens naar omelet smaakt. Dit gerecht stond een tijdje op nummer een, maar sinds een heftige buikgriep dankzij Ms. Cocci begin ik er niet meer aan.
Als ontbijt krijg ik vaak droge baguette met boerenomelet en chocomel, maar op feestelijke momenten wordt bouillie met beignets geserveerd. Boullie is een zeer gesuikerd maispapje, waar je de kleine oliebollen (beignets) indoopt. Dorieke en ik waren helemaal om! Na even oefenen kunnen we ook zelf beignets ‘knippen’, dus dat gaan we jullie in Nederland nog eens voorschotelen. Verder heb je hier al het fruit dat je hartje begeert: papaya’s, ananassen, guaves, cocosnoten, het groeit allemaal in onze tuin. Aan vitamientjes geen gebrek!
Ten slotte heb ik natuurlijk ook geprobeerd iets van de ‘Nederlandse’ keuken over te brengen, de pannekoeken zijn al gebakken en ook hutspot, spaghetti en hamburgers hebben ze al mogen proeven. Mijn oma vond de hamburgers veel geslaagder dan de spaghetti, want in de saus zat courgette waar ik de schil aan had laten zitten, en dat had alles verpest. De hutspot bij Dorieke thuis was wel een succes, we hebben zelfs een demonstratie ‘juskuiltjes’ graven gegeven. Ze zaten te smikkelen bij de oerhollandse gehaktbal.

• 24 November 2008 - 11:32

Marielle:

Hihi An! geweldig ik krijg er zelfs een beetje honger van... Gelukkig het is lunchtijd!:D
    Dikke smakkerd

• 24 November 2008 - 12:03

Britt:

2 ons groente en twee stuks fruit regel kennen ze nog niet daar of wel?? wel lekker veel tropisch fruit eten he? dat ga je missen als je terug bent! kus

• 24 November 2008 - 13:48

Otto En Aly:

Lieve Anne, wat komen we graag een keer bij jou eten,of kom je hier dat lekkere gerecht maken? Ik bedoel het bananen gerecht en de cocci. We hebben weer genoten van je mail, maar ook gegriezeld van de botjes en de vissenkoppen! Wij aten vandaag koolraapjes, wel lekker maar een beetje flauw!!!
    Heerlijk, je mailtjes!! Tot de volgende keer! Kus en zo, Aly en Otto.

• 24 November 2008 - 17:52

Jon En Henny.:

Maaltijd vanavond over geslagen...
    In gedachten alles verorberd wat jij voorgeschoteld krijgt...
    Mmmmmmmmmm...!
    XXX !!! Jon en Henny.

• 25 November 2008 - 09:15

An:

Meid, ik ben zo niet jarloers op dit moment. Bonen, zoete meuk en couscousballen... hmm, nee. Doe mij maar gewoon mijn oude vertrouwde aardappeltjes, groentjes en vlees.
    Missen jullie de pepernoten al? Hier worden ze alweer volop verorberd haha.

Liefs!

• 25 November 2008 - 09:15

Foutje:

oeps, ik bedoelde lau hierboven

• 28 November 2008 - 10:14

Iris:

Alles smaakt beter met pindasaus! Dan kun je ook niets meer identificeren. Wel fijn van al dat fruit. Mijn zusje zit nu in tanzania aan de zelf gebakken en gevangen sprinkhaan (smaakte goed) en de zelfgeslachte kip. Misschien beter dan een vissekop? Ach ja, voor je het weet ben je weer thuis en kun je naar de AH ofzo. Groetjes Iris. Ps. Je mag me best testen met afrikaans voedsel.

• 01 December 2008 - 07:27

Daan:

Hee Anne,
    Al lezend op jouw prachtige weblog krijg ik inderdaad het idee dat mijn Afrika stukken luxer is dan dat van jou. Ik vind het een prachtige ervaring maar ik ben wel jaloers op al jouw wat extremere avonturen. Ik had ook graag kunnen zeggen dat ik vietnamlittekens ben opgelopen na een hicke, en dat ik me vervolgens mocht troosten met een heerlijke maaltijd koeienhuid en kippennek.:D Wat een avonturen, prachtig! Jammer dat het er voor jou alweer zo snel opzit ik heb gelukkig net ietsje langer, maar nog steeds veel te kort.. Over drie weekjes mag ik nog even rondtrekken, voor dan staat Namibia op de agenda. Jeeeeej! Zou leuk zijn als we verhalen zouden kunnen uitwisselen op een heel Nederlands Drum&Bass feestje ofzo! Liefs, Daan