De GRR-factor
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
10 November 2008 | Kameroen, Foumbot
1. Wij begrijpen dat het voor onze leerlingen met hun Franse tongval moeilijk is om Engelse woorden fatsoenlijk Engels uit te spreken. Maar lach ons dan niet uit als wíj in een volmaak English accent praten. "bag is geen bèèèèg, en als ik pencil zeg bedoel ik niet penis!"
2. Bamoun is de top-of-mind taal van de meeste mensen hier en ze schamen er zich niet voor altijd hun onderlinge dialect te praten als er buitenlanders bijzijn. Nog erger is het als je je eigen naam steeds in een gesprek terug hoort komen, gevolgd door hard gelach. Hallo, bij mijn weet is Kameroen franstalig hoor!
3. Soms mogen we helpen koken, maar dan wel op z’n Afrikaans; uien snij je op je handen. Na wat gehannes kijken ze je met een laat-het-maar-aan-ons-over blik aan. Hallo, we kunnen heus wel koken, als je ons een snijplank geeft!
4. Hetzelfde verhaal met de was. Volgens de Afrikaanse gebruiken smeer je een heel blok zeep op je shirt, waarna je er met alle kracht in je lichaam overheen schrobt, daar is mijn H&M spul duidelijk niet tegen bestand. Maar wíj krijgen het commentaar: te weinig zeep, geen techniek om te boenen en te weinig kracht om te wringen... Hallo, het gaat zo prima hoor, op de camping in Frankrijk sta ik ook altijd met mijn handen in de wastobbe!
5. Dorieke en ik lopen naar school en in Afrika is dat al raar, een blanke moet toch zeker de motor pakken. Onderweg roepen jonge kinderen vaak enthousiast ‘la blanche’ of de Bamounse equivalent ‘nasa’. Wij zijn al geconditioneerd om dan vrolijk ‘munsi’ (zwarte) terug te roepen, dat vinden ze hílarisch! Maar na een maand zijn we dit ritueeltje wel beu, vooral als je rustig door het bos naar huis loopt. “Ja, hou nou maar op met je ge-nasa, ik geniet van het uitzicht”
6. De volwassen lui in Foumbot knopen op straat altijd een verhaaltje met je aan. Leuk dat iedereen zo geinteresseerd is. Maar waarom eindigd elk gesprek met een man nou hetzelfde: "Nee, ik wil niét met je trouwen!"
7. Dan heb je nog de regen die dagelijks valt, maar waartegen we nog altijd een paraplu vergeten. Als je dan rennend de regen probeert te ontvluchten, biedt altijd wel een voorbijganger een plekje onder zijn paraplu aan. Zo aardig, maar waarom ik – en niet dat kleine zwarte jongetje of één van de honderd anderen die zijkes nat regenen?! Hallo, ik ben wel wit, maar niet van suiker!
8. We weten dat jullie andere kledingvoorkeuren hebben dan wij in Nederland en we passen ons ook best een beetje aan. We hebben zelfs al een volledig Afrikaans tenue en glinsterende Marocaanse schoenen aangeschaft. Maar ik wil geen slecht woord over mijn Birkenstocks! Mijn modieuse stappers zijn géén Babouches (ordinaire slippers red.), maar zeker je maandsalaris waard!
10 November 2008 - 12:08
Marielle:
Ik kan het me zo voorstellen... maar eigenlijk ook weer helemaal niet. Ik zit hier nu op kantoor. Het is donker buiten. En ben de hele dag bezig met press releases en de laatste marketing up-date. En jij zit daar gewoon ergens de halve wereldbol verder... niet in een droom, maar gewoon NU op DIT moment. Bedankt je voor je mail lieverd. Verwacht maar snel een reply! dikke kusssssss -
10 November 2008 - 12:40
Lau:
An!
Jullie zijn gewoon een soort toeristische treksplijsters. Leuk toch, om zo bijzonder te worden gevonden ;).
X
10 November 2008 - 12:49
Britt:
ik vrees dat ik mij moet aansluiten bij marielle.. hier gaan de dingen hun gewone weg.. ik moet weer een onderzoeksverslag schrijven en jij loopt naar je school terwijl je word nageroepen.. hoop dat je er van geniet! ik verwacht dat je een cultuurshock krijgt als je terug komt ;) "hoezo je wilt niet met me trouwen?" dan moet je ineens weer zelf initiatief nemen met mannen.. nu weer aan de studie! dikke kus!! -
10 November 2008 - 19:57
Eer:
Annie! Britt en ik zijn laatst naar de Schouwburg geweest, om Jochem Myjer te zien: hij had 't alsmaar over 'een irritatiefactortje' en die 8 van jou zijn minstens net zo hilarisch als de zijne. Ik zie jou al weg rennen op je Marokaanse schoentjes of je Birkenstocks (niks mis mee!) voor Afrikanen, die je aanzoeken doen. Dat terwijl jij en je partij vlechten doorweekt zijn geworden (kunnen ze dat wel aan?) je krampachtig een ui probeert te snijden in je verwassen T-shirt (ook dat was eens hip hoor) en er alweer een neger/munsi zijn penis aanbiedt, terwijl je alleen maar naar een potlood op zoek was.
Ga zo door An! Ik ben trots op je en een klein beetje jaloers. Ik sluit me namelijk aan bij Mari en B: ik zit maar tegen mijn bachelorscriptie aan te hikken en het schiet voor geen meter op!
Tot heel gauw lieve schat en succes met alles wat in jouw berichtje stond. Grrr X -
10 November 2008 - 21:28
Otto En Aly:
Lief anemoontje, je wordt nu duidelijk geconfronteerd met de verschillen in de culturen. Dat valt niet altijd mee, maar het is wel goed dat mee te maken. Fijn dat je samen met Dorieke bent! Hier is het herfst! Regen en harde wind, het blad is bijna van de bomen. Wij maken het goed, gaan morgen naar het verpl.k. museum in Zetten. Dikke kus, je Otto en Aly. -
10 November 2008 - 21:36
Pim:
Anneee!
Is dat de reden dat je een neppe afrikaanse trouwring heb gekocht? Erg grappig! Lijkt me inderdaad erg vreemd dat je zo op je huidskleur wordt beoordeelt, terwijl je juist dat daar NIET wil. Ze hem nog even op, en probeer zoveel mogelijk op papier te zetten zodat je ( en we O:) ) het straks allemaal nog kunnen teruglezen.
Hou je taai,
kus! -
15 November 2008 - 06:17
Jon En Henny.:
Wat een perikelen, lieve Anne! En tja, die taal... Veel kun je in korte tijd aanleren en overnemen, maar dat Bamoun...
Toen ik bij mijn lessen Nederlands aan buitenlandse meisjes het Arabische "bslemma" (fon.) voor "tot ziens" geleerd had, antwoordden mijn leerlingen bij het verlaten van het lokaal met een wel zeer Nederlands "doe-hoei"! Zo ver moet je de bevolking daar ook nog zien te krijgen...(hoeft geen "doei" te zijn!) Maar toch, ondanks dit alles, geniet ook nog een poosje van die "andere wereld" daar!
Dag Dag! Kus van ons beiden! J. en H.