Het mierennest dat Foumbot heet - Reisverslag uit Foumbot, Kameroen van Anne Veen - WaarBenJij.nu Het mierennest dat Foumbot heet - Reisverslag uit Foumbot, Kameroen van Anne Veen - WaarBenJij.nu

Het mierennest dat Foumbot heet

Door: Anne

Blijf op de hoogte en volg Anne

27 Oktober 2008 | Kameroen, Foumbot

Foumbot, waar ik woon is voor Nederlandse begrippen een dorp, maar in Kameroen een booming city.
Het centrum-centrum bestaat uit twee winkelstraten, met aan weerszijden alle soorten handeltjes. In cementen hokjes met stalen deuren zitten kruideniers, waar zakken met rijst en meel uitgestald staan, pannenverkopers en kledingwinkels. Daar verkopen ze ofwel héle neppe merkkleding (DKMY en GUCHI) ofwel en voornamelijk tweedehands kleren. De artikelen zijn afkomstig uit elke Humana afdeling in Europa, te zien aan de veelzijdige bedrukkingen op de kleding van Foumbodianen in de straat. Nederland blijft goed vertegenwoordigd, het toppunt was een wit one-size shirt met de tekst `Slagerij Klaasen wenst u een goed 2004’.
Ook mijn vaders garderobe bevat enkele vintage items.Hij vertelde enthousiast dat een Nederlandse vrijwilliger had uitgelegd dat Blokker een groot Nederlands modemerk was. Toen hij me even later trots de vervormde grijze bloes liet met oranje Blokker-logo liet zien, vond ik het te sneu om hem uit zijn droom te helpen.

Voor de winkeltjes zitten marktvrouwen op straat met een uitgevouwen kleed waarvan ze stapeltjes groenten en fruit verkopen. Her en der staan kleine houten schuurtjes waar je internationaal kunt bellen op een persoonlijke knipbeurt kunt krijgen. Tussen de menigte marktbezoekers lopen ten slotte de beignets en kokosnootverkopers met hun mobiele karretjes. Al deze kleine ondernemers proberen je toeroepend hun product onder de aandacht te brengen, wat een kakofonie!

Aan het eind van winkelstraat 2 zit Dé Bakkerij, persoonlijke vondst van Dorieke en mij. Tussen de middag halen we er vaak een beignet (=oliebol). Tussen ons is alles dus koek met ei. Dit voor degenenen die zich worgen maakten dat Dorieke zo weinig in mijn verhalen naar voren komt. Reden is dat ik bij een ander gezin leef, op een andere school werk en in een ander dorp woon. Die drie dingen leveren zoveel oooh’s en aaaah’s op, daarbij is Dorieke gelukkig even niets nieuws onder de zon. Toch zien we elkaar bijna dagelijks en bespreken we lief en leed tijdens een Djino op een terrasje.

Soms ook ga ik Miss Baigon bezoeken in haar naburige dorpje. Voor de taxirit ernaartoe moet je aankloppen bij weer een nieuw slag schreeuwers: de motorrijders. De mannen-op-motors (het zijn altijd mannen) stellen zich strategisch op tussen de verkooppunten en roepen bij het voorbijlopen opdringeris "On part? On part?" Voor 100 CFA, een goeie 15 eurocent, hop je achterop naar een bestemming binnen Foumbot. De 7 km naar Baigon kosten 200 tot 400 CFA, afhankelijk van je onderhandelingstechnieken.

Dit ritje achter op de motor geeft het ultieme vrijheidsgevoel. Als je tenminste niet nadenkt over alle gevaren, er is geen helm, de kilometerteller is stuk en verkeersregels bestaan niet. Vanuit de drukke markt rij je naar de buitenwijken van Foumbot waar de groentevelden zich bevinden. Tussen een weelde van palmbomen, groentetuinen en struikgewas kijk je tegen de verre, groene bergen. Zo nu en dan passeer je een huppelend kind of een vrouw die een stronk bananen op haar hoofd draagt. Daar rijdend, met de zon boven mijn hoofd en de wind in mijn gezicht, kan ik alleen maar denken `Wiehie ik ben ik Afrika, ik ben er écht!’

• 27 Oktober 2008 - 17:56

Otto En Aly:

Lieve Anemoon, we genoten van je beschrijving, zo helder, het was als een schilderij, we zagen het voor ons! Heerlijk! Doe voorzichtig en geniet van de andere wereld!!!\Kusjes van Otto en Aly.

• 27 Oktober 2008 - 18:58

(This Is Afrika)

zie Blood diamont)

• 28 Oktober 2008 - 10:36

Anne:

Zo zonder heel v eel foto's geeft dit toch een idee van hoe het er daar uitziet! Ik ga je mailen voor het uitgebreide verslag!;) Was leuk met je te kletsen, maar uit angst voor ismalitische gebeden of franstalige gesprekken en verplichte monologen vanuit jouw kant probeer ik nu een iets veiliger medium! ;) Have fun an!

• 28 Oktober 2008 - 10:37

Anne=Marielle:

foutje...

• 28 Oktober 2008 - 11:39

Jon En Henny.:

Zou je, lieve Anne, er zo langzamerhand niet eens over gaan denken je boeiende vertelsels over je Franse/Afrikaanse ervaringen te bundelen en uit te geven?!
    Of een column in een dagblad? Kunnen nog véél meer mensen er van genieten zoals wij! We horen ook graag meer over je voor-de-klas-belevenissen!
    Kijken dus uit naar méér!
    Kus-kus-kus Jon en Henny.
    P.S. Wil je wel een beetje voorzichtig zijn met die motor-meneren...?!

• 30 Oktober 2008 - 02:07

Luuk:

Na even googelen vond ik je 'waar ben ik' Mooi om te lezen. Dit wordt een mooie ervaring voor je, verwacht ik. Hartlijke groet uit Doorn, waar de wegen al weer bestrooid zijn vanwege de eerste nachtvorst. Brrrr....!!