Genieten van de zon (en studeren in de schaduw)
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
28 April 2008 | Frankrijk, Montpellier
Aangezien het weer hier steeds mooier werd en de tram steeds voller, heb ik twee weken geleden besloten mijn tramabonnement in te ruilen voor een fiets. Bij dag en dauw ben ik zondags naar de rommelmarkt op Mosson afgereisd op zoek naar een roestvrije ijzeren ros. Na wat rondspeuren en prijzen vergelijken, kwam ik uit bij een lila-gele (ja i know!) mountainbike. In Frankrijk doen ze vanwege schijn-sportiviteit niet aan gewone fietsen, maar alleen aan dikke banden en een laag stuur. Voor 50 euro - nou oké omdat jij het bent 40 – mocht ik hem meenemen. Na even twijfelachtig kijken heb ik er toen nog een slot bijgekregen ook, waarmee ik als kluns in onderhandelen vond dat ik een voortreffelijke deal had gesloten. En zo’n Franse VTT rijdt ook helemaal niet verkeerd.
Na een week van studeren met hier en daar een stranddag, was het tijd voor nieuw bezoek. Niemand minder dan Nienke, mijn theatervriendinnetje, kwam naar Montpellier. Helaas had ook zij “toeristenongeluk”, want het heeft geregend en gegoten, de hele stad stond blank! Om met al die regen toch een bezigheid te vinden, besloten we het hele verblijf op film te zetten. Uiteindelijk werd het zaterdag best goed weer en hebben we lekker door de stad gelopen, Franse ambachtelijke bonbon geprobeerd, in de draaimolen gezeten, warme choco in Zweede espressobar gedronken etcetera . ’s Avonds zijn we uit eten geweest in een Fondue-restaurant, waar men uit après-ski traditie rode wijn serveert in babyflesjes (hele vreemde ervaring). Maandag zouden we naar Marseille gaan, omdat Nienke daar dinsdagmorgen om 6.00 al het vliegtuig naar NL moest pakken. Omdat we jong en avontuurlijk zijn, besloten we om van Montpellier naar Marseille te gaan liften. Zeer professioneel hadden we lifters-sites bezocht, de route bekeken en een kartonnen bord met ‘Marseille’ gemaakt - niets kon meer misgaan! Alleen stonden we voordurend met onze duim omhoog op plaatsen waar auto’s niet kunnen stoppen. Anderhalfuur later vonden we een goeie locatie bij een tankstation en toen was het na 3 minuten raak. De lift bracht ons naar Aix-en-Provence en onderweg heeft de aardige jongeman me alles verteld over het voetbal van Marseille, het mooie Aix-en-Provence en de oesterkwekerij. In Aix namen we een kleine pauze en aten we heel Frans een broodje-friet (niet voor herhaling vatbaar!). Daarna kregen we een lift in een hyper-moderne, zeer luxe-uitgeruste auto naar Marseille en werden we zelfs naar bovenop de berg gereden waar dé toerische trekpleister te vinden was, De Notre Dame de Marseille. Een supermooie kerk met een gouden mariabeeld op het dak. Op het terras hebben we genoten van de zuiderlijke zon en na een rondje door het centrum zijn we in de oude haven wat gaan eten. Bij gebrek aan pendelbussen moesten we ‘s avonds een taxi pakken naar het vliegveld, die mannen rijden écht als maloten! We zouden de nacht doorbrengen in de vertrekhallen en vermaakten ons uit verveling met bagagewagentjes racen. Toen we nog net een paar uur wilden slapen op die confortabele (NOT) bankjes, kwam uitgerekend de schoonmaakploeg met een tapijtreinig-machine, die urenlang in onze oren heeft gebromd (hoeveel pech kun je hebben). Om 6 uur heb ik Nienke uitgezwaaid en de bus + trein naar huis gepakt.
Hoewel onze trip niet heel zwaar onder de regen heeft geleden, hebben we toch een filmpje gemaakt, dat te bewonderen is via deze link: http://nl.youtube.com/watch?v=jFeCX9hkTn4.
In Montpellier moet ik meteen haasten voor de volgende activiteit, een wandelreisje met 6 Erasmussers in de bergen. We pakten de bus naar St. Guilhem le désert, een schattig bergdorpje met 40 toeristenwinkeltjes maar geen supermarkt voor de bewoners, heel typisch. Daarvandaan hebben we 10 km door de bergen gelopen, met alleen maar prachtige uitzichten. Rond zes uur kwamen we aan in het gehucht waar onze gite (zeg maar berghut) lag. De heksachtige eigenaresse liet ons het vertrek zien met een slaapgedeelte met 6 bedden, een keuken én open-haard. Eerst hebben we spaghetti gekookt en daarna bij het open-haard vuur kaart gespeeld en moeilijke raadsels uitgewisseld. De volgende morgen liepen we bergafwaards weer terug naar St. Guilhem en verder langs een wildstromende rivier naar de Pont de Diable. Bij die oude brug tussen twee rotswanden was een klein strandje waar we hebben uitgerust tot de bus ons meenam naar Montpellier.
Na al deze avonturen is het hoog tijd dat ik ga studeren. Vanaf volgende week maandag wachten er vijf tentamens, dus deze week sluit ik me op in mijn kamer. Ik kondig dus nu vast een radiostilte aan, maar vanaf 8 mei sta ik weer te popelen om nieuwe dingen te beleven en dan horen jullie ervan.
Liefs van mij
PS: mijn fotos staan op : http://www.mijnalbum.nl/Album=GGZWGNQM
28 April 2008 - 21:30
Britt:
ziet er goed uit! filmpje was echt vet!! je moet me echt leren hoe je dat zo achter elkaar zet :D succes met leren en we skypen snel! kus -
29 April 2008 - 06:49
Lau:
Lieve An!
Net weer van je verhaal, foto's en filmpje genoten. Ziet en klinkt weer erg goed allemaal.
En dat liten! Dat je dat durft joh!Lekker avontuurlijk.
Succes met je tentamens meid.
Kus, Lau -
29 April 2008 - 09:40
Wieleke:
5 tentamens??? jeetje heb best wel medelijden! ik heb er 2 in totaal...
Maargoed nog ff doorbikkelen en dan vanaf 8 mei weer leuke dingen doen!
Alvast veel plezier in Milaan he!
Besito de Málaga -
29 April 2008 - 20:52
Linda:
Heej Anne!
Wat goed dat je een fiets hebt geregeld! En ook al sportief aan het wandelen... dat doe je goed! Wel gedurfd dat liften... fijn dat het goed is afgelopen :)! Heeeeeeeel veel succes nu met je tentamens, je kunt het!!
X Linda -
06 Mei 2008 - 19:26
Eertje:
antje pantje kevertje! filmpje doet het (zoals vrijwel alles) niet hier in huis. Het klonk in elk geval gezellig, met al die regen. Bovendien erg herkenbaar, want toen Steffi hier was hebben we ook echt ontzettend veel nattigheid gevoeld.
Nu maar hopen dat dat niet geldt voor over die paar weekjes, wanneer jullie hier zijn. Heb je nu uiteindelijk een vliegticket geboekt en was je veel kwijt?
Tot dan en/of tot skypes, mails etc. Kusjesss